keskiviikko 10. elokuuta 2011

Suomi ja NATO keskustelu


Puolustusvoimiin kohdistuvat suhteettoman suuret, hallitusohjelmaan kirjatut 200 miljoonan euron säästöt ovat kirvoittaneet puolustusministeri Stefan Wallinin (rkp) ennustamaan seurauksia. Hän tulkitsee Salon seudun Sanomille eilen 9. elokuuta antamassaanhaastattelussa, että leikkaukset lisäävät perusteita Nato-jäsenyyden puolesta. Näin Wallin:
- Jos jatkuvat säästöt vähentävät puolustuskykyämme, meille syntyy vähitellen turvallisuusvaje. Se on täytettävä muulla tavoin. Tämä tarkoittaa käytännössä, että kaikki lisäsäästöt lisäävät syitä liittyä Natoon.
http://jussiniinisto.fi/index.php/2011/08/wallin-nato-tarkoitus-pyhittaa-keinot/


Stefan Wallinin eilen käynnistämä Nato-keskustelu vaikuttaa omituiselta. Seppo Kääriäinen ehti jo kyseenalaistaa puolustusministerin oudon logiikan. Aivan kuin Wallin olisi viemässä Suomea takaoven kautta Natoon. Ensin vaikutetaan hallituksessa puolustusmäärärahojen leikkaukseen, jonka jälkeen Nato-jäsenyys tuodaan välttämättömänä vaihtoehtona esiin. 
 http://ylimaa.blogspot.com/2011/08/nato-keskustelua-on-turvallisuuspolitii.html

Taloudellinen argumentti ei saa kuitenkaan kokonaan unohtua suomalaisessa turvallisuuspoliittisessa keskustelussa. Euroopan maat ovat systemaattisesti leikanneet viime vuosina puolustusbudjettejaan. Samalla ne ovat nojautuneet yhä enemmän Yhdysvaltojen varaan puolustuspolitiikassaan. Tämä on muuttanut Naton roolia merkittävällä tavalla. Tästä kansainväliseen toimintakenttän muutoksesta tarvittaisiin suomalaista tulkintaa.

Yhdysvaltojen kyky rahoittaa valtavaa armeijaansa on vakavasti uhattuna.



Afganistaniin käytetyt rahat ovat menneet täysin hukkaan. Ylikymmenen vuoden läsnäolo, myös Suomen, ei vaikuttanut millään tavallapositiivisesti. Huumetuotanto on lisääntynyt, taleban on vahvistunut jakorruptio lisääntynyt.


http://anttipesonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/80298-lahteeko-lipponen-ehdokkaaksi-varmistamaan-niiniston-valintaa-ja-nato-jasenyytta







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti