torstai 1. marraskuuta 2012

Islannin ilmavalvonta

Islannin ilmavalvonnalla voi olla monta tarkoitusta/tavoitetta/vaikutusta.
http://www.nelonen.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen/islantilaisministerin-ilmavalvontakanta-yll%C3%A4tti


  • Suomen hivuttaminen Natoon
  • Pohjoismaiden yhteistyö
  • Kamppailu arktisen alueen luonnonvaroista
Ei sitä tiedä kokoomuskaan, joka ei kuitenkaan lähesty kysymystä varaukset edellä. Sen sijaan keskusta ampuu hanketta täysillä ja nimeää sen päälehdessään ”vaalisumutukseksi” (Suomenmaa 31.10.).


Suomi on menossa tavalla tai toisella mukaan Naton ulkorajojen sotilaalliseen turvaamiseen. Näin tulkitsi ex-valtiosihteeri Risto Volanen (kesk.)hallituksen aikomuksia viedä Suomi mukaan Islannin ilmavalvontaan.
Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen on vaatinut juridisten yksityiskohtien selvittämistä ja laajaa keskustelua eri tahojen kanssa.
– Kataisen hosuminen on huolestuttavaa kun edes komentajalla ei ole tarkkaa kuvaa operaation sisällöstä ja vaatimuksista. Tämä on vakava osoitus hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittisen päätöksenteon epämääräisyydestä, Tiilikainen arvioi.
Islanti, kuten Pohjoismaista Norja ja Tanskakin, on myös sotilasliitto Naton jäsenmaa. Nato ei ole pelkkä epämuodollinen ryhmä, vaan valtioiden päämiesten allekirjoituksilla vahvistettu kansainvälis-juridinen sopimus. Islannin pitäisikin mielestäni ensisijaisesti ohjata avunpyyntönsä sotilaallisille liittolaisilleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti