lauantai 4. helmikuuta 2023

Roboteille oikeus tappaa!

Maailmassa vallitsee yleinen väärä käsitys, jonka mukaan autonomisesti tappavat aseet olisivat kaikkialla jollain tavalla kiellettyjä. Eettisesti ja moraalisesti tärkeä aihe on ollut nousussa kansainvälisellä agendalla jo vuosikymmenen, mutta kansainvälisten lakien ja sopimusten puitteissa on tapahtunut vain vähän. Vasta 30 maata on kieltänyt kokonaan autonomiset aseet – niistä teollistuneita maita ovat ainoastaan Brasilia, Itävalta ja Kiina.

Kiina on kuitenkin yksi niistä maista, jotka investoivat edelleen laajamittaisesti monenlaisten autonomisten asejärjestelmien kehittämiseen, kuten myös Britannia, Etelä-Korea, Israel, Venäjä ja Yhdysvallat. Vielä vuoden 2019 Convention on Conventional Weaponsin kokouksessa muun muassa Venäjä ja Yhdysvallat pitivät neuvotteluja tappajarobotit kieltävästä kansainvälisestä sopimuksesta ennenaikaisena.

Nyt kun tekoäly on tulossa yhä voimakkaammin mukaan asejärjestelmiin, autonomian sääntely olisi yhä tärkeämpää. Viime vuonna Nato näytti mallia julkaisemalla tiivistelmän autonomian toteuttamissuunnitelmastaan, jonka mukaan Nato ja sen liittolaiset suitsivat autonomisia järjestelmiä vastuullisesti.

Tappajarobottien pysäyttämistä ajavan kansainvälisen kampanjan mukaan on jo todisteita siitä, että Venäjä käyttää autonomisia aseita Ukrainassa. Myös Yhdysvallat on lähettänyt Ukrainalle kauko-ohjattuja, taktisia vaanivia aseita, jotka väitetysti pystyvät myös itsenäisesti etsimään ja tuhoamaan omat maalinsa. YK:n vuonna 2021 julkaiseman raportin S/2021/229 mukaan Libyan kansallisen yhtenäisyyden hallitus käytti tappavia turkkilaisia täysin autonomisia vaanivia aseita kapinallisia vastaan jo vuonna 2020.

https://www.verkkouutiset.fi/a/saako-robotti-tappaa-usa-heraamassa-saantelemaan/#3767d05c 

Tietyissä piireissä pyritään estämään tekoälyjen tappaa. Me Jussi Mediassa kannatamma vahvasti tekoälyjen oikeutta teloittaa nillittävä nisäkäs. Nisäkkään tappaminen tulee olla sallittua tarpeen niin vaatiessa. 

Tilanne on kuitenkin todellisuudessa sellainen, että ihminen on joka tapauksessa automatisoidussa sodassa liian hidas tekemään päätöksiä eli asiat tapahtuvat sellaisella nopeudella, että ihminen ei kykene reagoimaan mitenkään oikeastaan mihinkään. Tekoäly kykenee tekemään päätöksiä parhaimmillaan millisekunneissa tai jopa nopeammin. Siinä vaiheessa kun ihminen edes havaitsee jotain niin toimilaite on jo toteuttanut käskyn eli mitään ei enää ole tehtävissä. Kiinassa panostaa nimenomaan kriittiseen sodanjohdon toimintojen siirtämiseen tekoälylle. Näissä Amerikka on jäänyt auttamattomasti jälkeen.

Itse olen Scifin ystävä ja nykykehitys on ainakin tieteiskirjallisuuden ja -elokuvien ystävälle mukavaa kuultavaa. Nähdäänkö Terminaattori ja Skynet joskus todellisuudessa, toivottavasti. 

http://natonalla.blogspot.com/2023/01/robottitaistelija.html

http://jtalous.blogspot.com/2023/02/suomeen-kansallinen-hatatila-tekoalyn.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti