torstai 29. helmikuuta 2024

Ydinisku länteen

Tekeekö Venäjä (NL) ydiniskun Länteen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina puheessaan, että Venäjällä on aseita iskeä kohteisiin lännessä.

https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-212997

Isänmaallisissa piireissä odotetaan innolla ydiniskua. Todellinen ydinsota on syvästi terapeuttinen tapahtuma. Ns. loiset tapetaan samalla kuin syyhypunkit. Rajulla shokki terapialla.

Uskovaiset ympäri maailman rukoilevat ydinsotaa. Rukouspiirit pyörivät 24 tuntia vuorokaudessa. Nyt on aika rukoilla!

tiistai 27. helmikuuta 2024

Suomesta drooni sotilaskäyttöön

”Nykyisin käytössä olevien lennokkien kehittämisen jälkeen moni niissä käytettävä teknologia on kehittynyt paljon", Aarrejoki jatkaa.

Suomen puolustusvoimien käyttämä pieni maalinpaikannuslennokki on tällä hetkellä israelilaisvalmisteisteinen Orbiter 2B. Pohjimmiltaan se on Aarrejoen mukaan noin 15 vuotta vanhaa teknologiaa, mutta noin vuosi sitten puolustusvoimat solmi sopimuksen teknologiapäivityspaketista.

Keksintösäätiön mukaan Orbiter 2B -järjestelmän kustannuksista tiedetään, että 250 lennokin ja 55 maaohjausaseman yhteishinta oli 29 miljoonaa euroa suhteutettuna inflaatioon. Todennäköisesti yhden lennokin hinta oli yli 50 000 euroa ja maaohjausaseman yli 200 000. Lisäksi ryhmä, jolla on yksi maaohjausasema ja muutamia lennokkeja tarvitsee kolme maastoautoa, mikä lisää hintaa huomattavasti.

https://www.talouselama.fi/uutiset/lukiolainen-markus-aarrejoki-18-kehitti-dronen-ukrainan-sodan-takia-aikoo-tarjota-puolustusvoimille/5a9fa2e1-a43a-4b76-b52f-e310da60c226 

Suomesta löytyy vielä innokkaita nuoria. Suomen puolustusvoimien pitäisi tukea tällaista osaamista. Kannattaisi harkita suomalaista dronea puolusvoimille niin ei tarvitsi maksaa Israel enemmän huonommasta teknologiasta.

Vapaat droonit pitää saada taivaalle valvomaan isänmaamme puolustusta.

https://pjarvinen.blogspot.com/2022/02/drone-harrastajalentajat.html 

https://blog.dronenerds.com/ 

 

maanantai 26. helmikuuta 2024

Suomeen homo divisioona

Suomen pitäisi ottaa mallia antiikista ja perustaa Suomeen homodivisioona. 

The dramatic date of Symposium, the setting of the story, is 416 BCE. If an army of lovers existed before the Sacred Band, then Plato may have been referencing them, but it does not seem the earlier unit referenced by Herodotus and others fits Phaedrus’ suggestion as there is no mention of that group being exclusively gay. Scholars also continue to debate what role, if any, Xenophon’s Symposium had on the creation of the Sacred Band, but that work’s date of composition is generally held to be c. 360 BCE, after the troop had already distinguished itself at Leuctra.

https://www.worldhistory.org/Sacred_Band_of_Thebes/

Tällainen homo divisioona voisi sitten muodostaa armeijan kovan selkärangan. Myös NATO:on pitäisi vastaava käytäntö.


tiistai 20. helmikuuta 2024

Ukraina häviämässä sodan

Venäjä on mahtivaltio, ei sille mitään voimaa. Venäjän ylivoima tulee tulevaisuudessa näkymään yhä selvemmin. Ei joku muutama drone pysty Venäjää pysäyttämään. YLE:n uutisissa sanottiin, että Ukrainan on vaikea rekrytoida vapaaehtoisia. Ainahan se on aikaisemminkin käynyt niin, että sodan jatkuessa vapaaehtoisten määrät romahtavat. Into sotimiseen katoaa kun vastaan tulee suolet ja sisäelimet ulos heittäneitä puolikuolleita tuskissaan huutavia kavereita. Ei sille mitään voi. Sen takia aina ennen vanhaan puolikuolleet kiireesti siirrettiin pois etteivät elävät sotilaat näe sodan totuutta. 

Onko mitään tehtävissä? Ainahan sitä voi tehdä. Tietysti Suomesta voisi lähteä vaapaaehtoisia mutta nekin taitavat olla vähissä, ja hyvä niin. Ei se sota ole kivaa. Ukraina nyt sitten maksaa verellä hinnan sotimisesta. Kalliiksi tulee mutta joutuuhan Venäjäkin maksamaan sodasta verellä ja sisäelimillä. Verellä maksetaan, ei euroilla vaan verellä ja suolen pätkillä.

Sota olisi aikanaan pitänyt välttään jollain poliittisella tempulla. Olisiko se ollut mahdollista jää nähtäväksi. Kaikille lienee selvää, että Neuvostoliitto (NL, tai Venäjä) pitää Ukrainaa omana alueenaan. Ukraina oli pitkän aikaa osa Neuvostoliittoa ja tällaisella valtioliitolla on oma inertiansa. Ukrainalaisille ehkä Länsi lupasi liikoja, sitten tulee pettymys kun asiat eivät olekaan niin hyvin.  Ukrainalaisten lienee turha odotella, että Länsi pidemmän päälle tukee Ukrainaa. Sota on julmaa ja hirvittävän kallista. Trump on luonteeltaan sellainen, että hän ei mielellään maksele tällaisia laskuja. Ukrainalla on hyvä maataloussektori ja sillä on kyllä myyntikelpoista ruokaa. Itsekin ostin Prismasta Nizhyn säilykkeitä. Näistä menee osa Ukrainalle. Itse uskon, että paras tapa tukea Ukrainaa on käydä kauppa. Ukrainassa on hyvä ilmasto ja maatalous onnistuu siellä hyvin. Siellä kasvaa tomaatit, paprikat ja kaikenlainen muu ruokaa. Jos kaikki suomalaiset ostaisivat vaikka yhden purkin säilykkeitä per pää niin sillä rahalla saisi ostettu jotain eikä aina tarvitsi kerjätä. Mieluummin autan kaupan kautta kuin suoralla rahalla. Kauppa luo työtä ja opettaa käymään kansainvälistä kauppaa. Tämä on arvossaan kun Ukraina kehittyy ja joskus vielä liittyy EU:n jäseneksi. Ukrainasta voi tulla iso peluri maataloustuotteisiin, koska siellä on mustaa multaa ja hyvät kasvuolosuhteet monelle euroopassa tärkeälle kasville.

Ostamani säilypurkki (Ratatouille) oli ihan hyvä. Jonkinlaista etikkakasvissäilykettä. Suosittelen, sopii vaikka mihin. Tuotanto-olot ovat Ukrainassa varsin sopivia perusvihannesten ja erilaisten paprikoiden ja chilien tuottamista vartan.

Suhteellisen edullinen työvoima yhdistettynä hyviin kasvuolosuhteisiin luo mahdollisuudet suureen vientitoimintaan. Toivotetaan Ukrainalainen ruoka tervetulleeksi Suomeen. Tuoretuotteille Ukraina on vähän kaukana, kun ei ole Suomeen suoraa meriyhteyttä. Tosin tuodaanhan Turkistakin ruokaa Suomeen. Säilykkeet ja teolliset kuivaruoat kestävät hyvin kuljetuksen Suomeen merikautta, mutta tuore vihannekset taitavat jäädä haaveeksi.

Jostain Saksasta ja Ranskasta on helpompi tuoda merireittiä pitkin vihanneksia ja kaiken maailman sörsseleitä. Meidän suomalaisten pitäisi laajentaa kauppaverkostoa sellaiseksi, että pystyisimme hankkimaan hyödykkeitä ja palveluita tehokkaasti ympäri maailmaa. Tällaista yhteistyötä tehdään jo paljon esim. osuuskunnallisessa liiketoiminnassa mm. COOP:in kautta.

https://yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/pohjoismainen-coop-korvaa-rainbow-merkin-s-ryhman-/4JcGOWDbaNlLfXQgK0DL6j

Se on nimenomaan kauppa, jolla hyvinvointia luodaan. Yhteistyössä pystytään hankkimaan sellaisia tuotteita ja palveluita joita ei muuten saataisi. Suomi  on yksinään varsin pieni ostaja maailman markkinoilla, mutta yhteistyössä ruotsalaisten, norjalaisten jne kanssa pystymme keräämään sen verran voimavaroja, että saamme kaikkia tavaroita tai palveluita ostettua maailman markkinoilla kohtuullisilla kustannuksilla. Jos esim. Prisma ostaa porukalla Aasiasta t-paitoja niin niistä ei tarvitse maksaa mitään juppihintoja. Hulluahan se on maksaa t-paidasta 65 € tai yli, kun sopivasti yhteistyö tehden sama paita voidaan hankkia reippaasti alle eurolla. Tällaista yhteistyötä pitäisi lisätä. Itse olen asioinut Osuuskaupassa jo pitkään. Osuuskaupassa (Prisma) korostaa edullisuutta ja kohtuullista laatua. Huonoa tavaraa ei kannata ostaa vaikka ilmaiseksi saisi. Kyllä kunnon sukista ja vaatteista muutenkin aina jotain voi maksaa. Pitäisi samallalailla kuin ruoassa tehdään COOP yhteistyötä; niin myös elektroniikassa voisi ollaa vastaavaa. Kiinasta voitaisiin hamkkia tuotteita ja ne voitaisiin sitten uudelleen brändätä vaikka miksi. Ei brändistä kannata ulkomaalaiselle pellelle maksaa vaan nekin killinkit tulisi imuroidu tarkkaan suomalaisen kuluttajan taskuun. 

Meillä voisi olla esim. House känny myynnisssä siinä makkaran vieressä. Itse ainakin ostaisin.

http://jtalous.blogspot.com/2024/02/5-vai-65-euron-teepaita.html

sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Ukraina ja Yhdysvallat

HS:n pääkirjoitus oli tänään (18.02.2024) harvinaisen realistinen:

”Yhdysvallat on irtoamassa transatlanttisesta yhteistyöstä, ja siksi Euroopalta vaaditaan uutta vastuuta Ukrainan tuesta ja Naton pelotteesta. Mitä kauemmin sota kestää, sitä suurempia ovat sen tuhot niin Ukrainalle kuin kansainväliselle turvallisuudelle. Synkältä näyttää.” (1)

Samalla aukeamalla HS:n päätoimittaja Laura Saarikoski etsii lohtua NATOsuomen lauluista:

”ENTINEN suomalaisuus sisälsi ajatuksen siitä, ettei vaihtoehtoja ollut, joten jotenkin oli kestettävä, hammasta purren. Ajatus sisusta lohdutti suomalaisia, vaikka siinä oli passiivinen sivumaku: taivutaan, vaan ei taituta.

Se ajatustapa palveli aikansa, mutta nyt eletään uutta aikaa. Enää Suomi ei ole heikko eikä yksin. Mutta mitä me sitten olemme? Välillä puhumme uusien hävittäjien hurjista ohjuksista, jopa ydinaseista. Seuraavassa hetkessä menemme paniikkiin rajaa lähestyvistä polkupyöräilijöistä.

https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/sillasta-sillanpaaksi/ 

Sodassa on paljon hyvää. Sota karaisee kansan. Tulessa karaistu kansa on sitten valmis uskomattomiin urotekoihin. Näimme tämän aikanaan Nokian nousussa. Tänään kansa laulaa NATO lauluja. Taistelu on alkanut. Suomen kansalta otetaan verta. Maksamme verelle ne tappiot mitä olemme kärsineet. Veri on maksun välinen.

Suomi ei ole koskaan ollut eikä voikaan olla koskaan samallalailla itsenäinen - suveeni valtio kuten Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat. Pikkuvaltioiden, ja näiden pikkuvaltioiden joukkoon kuuluu sellaisiakin "mahtivaltioita" kuten Saksa ja Japani. Suomi voi olla jopa paremmassa asemassa kuin Saksa ja Japani, koska emme tarvitse niin paljoa tuontihyödykkeitä, koska meillä on ruokittavia suita vähemmän. Markkinoilta löytyy Suomen kokoiselle valtiolle paljon mahdollisuuksia. Isot valtiot joutuvat sitten keskenään tappelemaan näistä mahtiteknologioista. Meille suomalaisille riittää Open Source ja muut vapaat vaihtoehdot kuten Risc-V. Meidän suomalaisten ei tarvitse kilpailla autotuotannossa ja muussa sellaisessa samalla tavalla, koska tarpeemme ovat niin pienet. Onneksi Suomi on sen verran suuri maa, että pystymme tuottamaan välttämättömät ruoatkin kotimaassa. Suomalaisten maku on myös kehittynyt sellaiseksi, että syömme paljon ruokia, joita voi tuottaa Suomessa kuten maito, liha, kaura, porkkana jne. Omavaraisuus antaa liikkumatilaa. Emme tarvitse välttämättä tuontipanoksia kovinkaan paljoa. Tähän panostaa, että lapset opetettaisiin syömään sellaisia ruokia missä on suomalaiset raaka-aineet. Tällöin voisimme päästä tilanteeseen, että emme enää olisi kovinkaan riippuvaisia tuonnista. Vientiriippuvaisuus samalla pienenisi, koska emme tarvitsisi niin paljoa vientiä tuonnin maksamiseksi. Mihinkään omavaraisuuteen ei sinällään kannata pyrkiä, koska kauppa on kuitenkin kannattavaa sekä tuonti että vienti, että sitä ei kannata vähentää mutta uusia kauppakumppaneita olisi hyvä löytää. 

Venäjä olisi luonnollinen kauppakumppani läheisyyden takia. Lisäksi venäläiset tykkäävät suomalaisesta tavarasta. Suomella on Venäjällä hyvä maine. No, nyt sekin maine on sitten pelattu. Hölmöt johtavat maksattavat laskut kansalla. Kiina olisi tietysti iso kauppakumppani ja on sitä jo nyt mutta Kiinan markkinat ovat niin kilpaillut, että sieltä ei helppoa saa mistään kuten Venäjältä. Yhdysvallat on kanssa kaukana ja hirvittävän kovasti kilpailtu markkina. Etelä-Amerikan suunta on sinällään mielenkiintoista mutta pitkä etäisyys tekee siitä pienivolyymiselle liiketoiminnalle aivan mahdottoman markkinan. Turkki olisi tietysti iso mahdollisuus. Se ei ole niin kauhean iso markkina ja ei ole kovin kaukana mutta turkkilaisen kulttuurin tuntemus on heikkoa Suomessa. Afrikkaa pitäisin isona mahdollisuutena liiketoiminnalle mutta sekin on vähän kaukana ja olosuhteet poikkeavat niin paljon Suomesta, että liiketoiminta olisi vaikeaa sellaisissa oloissa. Suomelle luonnolliset kauppakumppanit ovat tässä lähellä. Onhan tässä kauppakumppaneita suhteellisen lähellä aika monta. Onneksi Suomen on olemassa vilkas meritie. Tavaraa saadaan sitä kautta kuljetettua helposti.


Afrikan ja Suomen välisen kaupan arvo oli vuonna 2019 noin 1,6 miljardia euroa, josta viennin osuus oli 1,1 miljardia euroa ja tuonnin osuus 0,5 miljardia euroa¹. Afrikan maiden osuus Suomen kokonaisviennistä oli 2,4 prosenttia ja tuonnista 1,0 prosenttia¹. Suomen kauppa Afrikan maiden kanssa on ollut ylijäämäistä vuodesta 2010 lähtien¹.

Suomi vie Afrikan maihin erityisesti metsäteollisuuden tuotteita, kuten puutavaraa, paperia ja pahvia. Muita vientituotteita ovat öljyjalosteet, koneet ja laitteet, kuljetusvälineet ja muut kemianteollisuuden tuotteet¹. Suomen tärkeimmät vientimaat Afrikassa ovat Egypti, Marokko ja Etelä-Afrikka¹.

Suomi tuo Afrikan maista pääasiassa metalleja, malmeja, viinirypäleitä ja viinejä. Suomen tärkeimmät tuontimaat Afrikassa ovat Kongon demokraattinen tasavalta ja Etelä-Afrikka¹.

Afrikkaan on syntymässä maailman suurin vapaakauppa-alue, joka kattaa 54 maata ja 1,3 miljardia ihmistä. Afrikan vapaakauppa-alueen (AfCFTA) tavoitteena on edistää mantereen taloudellista integraatiota ja kehitystä³. EU ja EU-jäsenmaat ovat tukeneet AfCFTA:n toimeenpanoa ja Afrikan taloudellista kehitystä investoinnein³. Suomessa on valmisteilla Afrikka-strategia, jonka avulla toivotaan suhteiden tiivistyvän mantereen maiden kanssa⁴.


Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 18.2.2024
(1) Suomen ja Afrikan maiden välinen kauppa. https://tulli.fi/documents/2912305/3331101/Suomen+ja+Afrikan+maiden+v%C3%A4linen+kauppa+2019/57ff3406-2fb2-454a-38e5-d15edf53bff6/Suomen+ja+Afrikan+maiden+v%C3%A4linen+kauppa+2019.pdf.
(2) Afrikkaan syntyy maailman suurin vapaakauppa-alue - Valtioneuvosto. https://valtioneuvosto.fi/-/afrikkaan-syntyy-maailman-suurin-vapaakauppa-alue.
(3) Afrikka- politiikan uusi aika - Elinkeinoelämän keskusliitto. https://ek.fi/wp-content/uploads/Afrikka-politiikan-uusi-aika_EK_01072020.pdf.
(4) Suomen ja Afrikan maiden välinen kauppa vuonna 2019 (1-3). https://tulli.fi/-/suomen-ja-afrikan-maiden-valinen-kauppa-vuonna-2019-1-3-.
(5) undefined. http://uljas.tulli.fi.
Bingin vastaus kysymykseen Suomen ja Afrikan välisestä kaupasta.

http://jannikaiafrica.blogspot.com/

Afrikassa olosuhteet vaihtelevat rajusti maasta toiseen. Afrikassa on varsin kehittyneitä kaupunkeja ja sitten vähän heikommassa hapessa olevia alueita. Afrikassa on kuitenkin valtavat taloudellisest mahdollisuudet mitä ei muualla maailmassa ole. Afrikka on valtava pinta-alaltaan. Afrikassa on alhainen väestömäärä verrattuna pinta-alaan eli siellä on kyllä tilaa touhuta vaikka mitä. Afrikasta voitaisiin ostaa Suomeen esim. ruokaa.  

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010228386.html

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010232527.html

lauantai 17. helmikuuta 2024

Suomalaiset sotilaat maailmalla

Suomesta on moni lähtenyt ulkomaille sotimaan. Itse en  tällaista yksityistä sotaturismia kannata, koka valtion pitäisi päättää missä ja milloin soditaan. Jotkut tykkää lähteä ja saavat lähteä. Ongelmia tulee sitten eläkkeiden ja invalisoitumisen merkeissä. Missä määrin valtion pitäisi maksaa tukia sodassa invalisoituneille?

Jos valtiovalta lähettäisi sotilaat taisteluun niin vastuut olisivat selkeitä mutta nyt näin ei ole.

Kirjoitus on katkelma Carolus Löfroosin kirjasta ”Vapaaehtoiset. Sotamme Ukrainassa 2014-2015”. Löfroos kertoo kirjassa kokemuksistaan Azov-pataljoonan vapaaehtoisena Itä-Ukrainan sodassa. Katkelma kertoo venäläisten Mariupoliin alkuvuodesta 2015 tekemästä raketti-iskusta ja sen jälkivaiheista. Se kuvaa erityisen hyvin sotapropagandan leviämistä ja vaikutuksia. Löfroosin kirja on saatavilla Kiukaan verkkokaupasta.

https://sarastuslehti.com/2024/02/17/raketteja-mariupolin-ylla/ 

Pitäisikö Ukrainan veteraaneja tukea Suomessa? Voidaako vammautuneet rinnastaa YK sotilaina vammautuneisiin?

https://yle.fi/a/74-20075031

torstai 15. helmikuuta 2024

Sota ja talouden koko

Iso tekijä sotimisessa on talouden koko. Venäjän talous on pieni ja se rajoittaa heidän toimiaan.


Isku Puolaan?

Puola on täynnä natseja. Onko isku Puolaan edessä? Kansa sanoo kyllä.


maanantai 12. helmikuuta 2024

Trump ei tue NATO maata jos Venäjä hyökkää

As with much foreign policy, the Republican frontrunner radically misunderstood the nature and purpose of this relationship. NATO is not an alliance based on dues: it is the largest military bloc in history, formed to face down the Soviet threat, based on the collective defense that an attack on one is an attack on all – a principle enshrined in Article 5 of NATO’s founding treaty.

It’s purpose which suits the US profoundly: The White House invoked Article 5 after 9/11. And since NATO’s creation, US might has been often packaged globally as the expression of a dozens-strong consensus. NATO helps bolster the US’s ebbing position as the sole hyperpower. Strip away this vast alliance, and its diplomatic and economic might, and the US looks quite lonely on the world stage.

Saturday’s misunderstanding considered, Trump’s comments come at a devastatingly bad time for Europe. The rogue rump of the GOP which supports him is persistently trying to derail vital aid to Ukraine. If the desired $60 billion does not arrive, or is delayed much longer, it will have an irrevocably detrimental impact on Ukraine’s practical defenses at the frontlines, political cohesion in Kyiv, and nationwide morale.

https://edition.cnn.com/2024/02/12/europe/trump-nato-putin-europe-analysis-intl/index.html 

Trump ei selkeästi pidä NATO:sta. Suomalaistenkin poliitikkojen kannattaisi kuunnella Trumppia, koska jos hänestä (ja luultavasti tulee) seuraava Yhdysvaltojen Presidentti, niin kyllä asiat tulevat muuttumaan ja rajusti. Ukraina todennäköisesti ei saa tarvitsemaansa tukea vaan joutuu alistumaan Venäjän ikeen alle.