maanantai 29. maaliskuuta 2021

Kyberturvallisuus

Internetti lienee helpoin tapa hyökätä Länsimaita vastaan, koska ne ovat niin riippuvaisia Internetistä. Kaikki pyörii Internetin ympärillä aina sähköstä vesihuoltoon asti.

http://kyberturvallisuus.blogspot.com/2016/04/top-1-reason-to-write-national-cyber.html

Kaikkien servereiden ja muiden sellaisten ylläpitäminen ja päivittäminen on mahdoton urakka eli aina jää koneita, joita ei ole jostain syystä päivitetty. Yleensä näitä syitä on paljon. Lisäksi ihmiset ovat niin typeriä, että jopa jonnekin parkkihalliin jätettyä USB tikkua saatetaan kokeilla jossain tietokoneessa. Mahdollisia tapoja hyökätä tietokoneita vastaan lienee äärettömän monta eli niitä ei voi mitenkään estää. Nykyään haaveillaan tekoälyn käytöstä tietomurtajia vastaan muutta siinä on omat ongelmansa, koska tekoäly voi toimia miten sattuu. 

Johtaminen: suomalaisen kyberturvallisuuden suurin heikkous on sen johtamattomuus. On ymmärrettävää, että vastuuta on haluttu hajauttaa eri tahoille, mutta samalla olemme tilanteessa, jossa tätä kaikkia koskettavaa asiaa ei riittävästi johda kukaan. Perinteisen hierarkisen johtamismallin luomisen sijasta kyberturvallisuus tarvitsee vahvaa verkoston johtajuutta riittävin toimivaltuuksin.

Tahtotila: on päätettävä mikä on jatkossa kyberturvallisuuden kansallinen tahtotila ja suhteutettava toimenpiteet sekä resurssit sen mukaisesti. Edellytyksiä edelläkävijyyteen Suomella on, mutta nyt tarvitaan puheiden sijasta tekoja. Kyberturvallisuudessa Suomella on todelliset mahdollisuudet olla edelläkävijä niin yhteiskunnallisesti kuin myös liiketoiminnallisesti.

Osaaminen: osaamisen tasoa on pystyttävä nostamaan ja laajentamaan. Alan koulutus ja tutkimus on viime vuosina lisääntynyt, mutta alan osaajista on jo nyt Suomessa puute. Osaajien kouluttaminen edellyttää hajanaisen koulutuksen nykyistä parempaa koordinaatiota oppilaitosten välillä sekä tutkimustoiminnan monipuolistamista. 

Kansalliset yritykset ja niiden omistajuus: useiden menestyvien suomalaisten yritysten siirtyminen ulkomaalaisomistukseen vaarantaa kyberomavaraisuuttamme. Huippuosaamista tulee tarvittaessa valtiollisin toimin pystyä pitämään Suomessa, ja suomalaisten tuotteiden tukeminen vientimarkkinoilla on ymmärrettävä yhtenä kärkihankkeena.

Yleinen kiinnostus: yleisen kiinnostuksen lisääntymisestä huolimatta on tietoisuutta kyberturvallisuudesta järjestelmällisesti lisättävä niin poliittisten päättäjien, yrityselämän kuin kansalaisten keskuudessa.

http://kyberturvallisuus.blogspot.com/2016/01/tulisiko-kansallista.html

Onko mitään tehtävissä? Ei oikeastaan, koska turvallisten tietojärjestelmien rakentaminen lienee mahdotonta. Yhden heikkouden kun korjaat niin tilalle tulee kymmenen uutta. Terminator 3:ssa Supertekoäly ottaa ohjat haltuunsa 60 TFlopsin tehoissa. Aikanaan 60 TFlopsia oli paljon; sillä pääsi TOP10 ensimmäiseksi. 


Nykyään ei taida enää olla sellaista taloutta, joka ei olisi Internetistä riippuvainen. Kyberturvallisuus on tärkeämpää kuin moni muu turvallisuuden ala, koska se koskettaa kaikkia. Kyberturvallisuuteen pitäisi investoida vähintään yhtä paljon kuin perinteisiin kohteisiin. Mitä hyötyä on ilmavoimista, jos koko maa on pimeänä, ilman vettä ja rahaliikenne seis. Jos Internet lamaantuu niin melkein kaikki muukin on seis. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti