lauantai 30. tammikuuta 2021

Komministit vaativat HX hankkeen perumista

 Kommunistiset Nuoret (KN-KTP) osoitti mieltään lauantaina 30.1.2021 Helsingissä Kolmen Sepän aukiolla. Mielenosoitus järjestettiin uusien hävittäjäkoneiden hankintavaltuuksien perumiseksi ja sotilasliitto Naton kanssa tehtyjen sopimusten irtisanomiseksi.

– Sanna Marinin hallitus sanoo puolustavansa vähävaraisia ja tavallista kansaa. Siitä huolimatta Marinin hallitus on päättänyt käyttää 10 miljardia euroa uusien hävittäjien hankkimiseen. Hävittäjien käyttökustannukset tulevat olemaan noin 20-30 miljardia lisää. Samaan aikaan kun terveydestä, vanhuksilta ja köyhiltä on leikattu ovat porvaripuolueet suunnitelleet vesi kielellä uusia asehankintoja. Nyt tuota samaa kansan vastaista linjaa jatkaa Marinin mukamas “vasemmistolainen” hallitus.

– Kommunistinen työväenpuolue ja nuoret puhuvat tätä hävittäjähankintaa vastaan, koska kapitalistien omistamassa valtamediassa tai eduskunnassa ei kukaan sitä vastusta. Kaikki perussuomalaisista ja kokoomuksesta vasemmistoliittoon hyväksyvät hävittäjähankkeen. Eduskuntapuolueet ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että samalla kun kansa kärsii pandemiasta ja valtio velkaantuu, kymmeniä miljardeja on syydettävä hävittäjiin. Ei ihmisten koulutukseen, terveyteen, elämään – vaan sotaan ja ihmisten tappamiseen.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/raunolintunen/havittajakoneiden-tilausvaltuudet-on-peruttava/ 

Suomessa on vastustetaan laajalti hävittäjä hankintaa sen kalleuden takia. Moni haluaisi käyttää rahat esim. terveydenhuoltoon, koulutukseen ja eläkkeisiin. Hävittäjien todelliset kokonaiskustannukset ovat luultavasti paljon virallisia numeroita korkeammat. FAF:illa on poliittiset syyt alimitoittaa kustannukset, koska silloin kauppa on helpompi saada aikaiseksi. Miehitettyjen lentokoneiden taru on muutenkin lopussa; tekoäly (eli Dronet) tulevat jokatapauksessa muuttamaan ilmasodan käynnin. Pidemmän päälle ei ole mitenkään mahdollista, että miehitetyt ilma-alukset olisivat sotilaallisesti relevantteja alustoja. Nyt pitäisi laittaa jäitä hattuun ja arvioida olisiko mahdollistaa siirtää hankintoja jonkun verran tulevaisuuteen ja ostaa sitten miehittämättömiä hävittäjiä. Suomi voisi kehittää itse miehittämättömän hävittäjän ihan tyhjältä pöydältä esim. ruotsalaisten tai ranskalaisten kanssa. Tälläinen olisi monta kertaa järkevämpää kuin hirttäytyä miehitettyyn hävittätekniikkaan.

https://siivet.fi/ajankohtaista/f-35-haivehavittaja-halpuutettiin-nyt-alle-90-miljoonaa-dollaria-per-kone/

https://pjarvinen.blogspot.com/2019/11/hx-havittajat-eivat-torju-hyokkaysta.html

Muutenkin sodankäynnin luonne on muuttunut. En jaksa uskoa, että Venäjä hyökkäisi Suomeen ilman pakottavaa syytä. Jos Suomi pysyy puolueettomana emmekä sotkeude mihinkään Venäjän vastaiseen politiikkaan pidän varsin epätodennäköisenä, että Venäjä hyökkäisi Suomeen. Sama tietysti koskee muslimien vastaisia toimia, kannattaa antaa amerikkalaisten ja muslimien taistella keskenään. Myöskään kiinan kanssa ei kannata kolistella sapelia.

http://jyrkivirolainen.blogspot.com/2020/04/1159-kun-komentaja-rivista-lipesi.html

https://aagth1.blogspot.com/2020/06/hx.html

http://aragon85.blogspot.com/2020/04/hx-projekti-osa-ii-vaaraton-

http://rauhankulttuuri.blogspot.com/2019/06/rauhanpolitiikkaan-ei-mahdu-hx.html

http://jpoli.blogspot.com/2021/01/valkoiset-amerikassa.html

https://yle.fi/uutiset/3-11763772


maanantai 25. tammikuuta 2021

Yhteistyö ja taisteluhävittäjät HX

 Teollisen yhteistyön velvoite sisältyy molempiin strategisiin hankkeisiin, sekä Laivue2020- että HXhävittäjähankkeeseen. Molemmissa edellä mainituissa hankkeissa teollisen yhteistyön minimiosuudeksi on asetettu 30 % hankinnan kokonaisarvosta. Tällä teollisen yhteistyön määrällä voidaan, huomioiden teollisen yhteistyön sääntöjen määräykset ja kotimainen puolustusteollinen pohja, lähtökohtaisesti varmistaa kotimaisen teollisuuden merkittävä osuus hankinnan toteuttamisessa ja samalla turvata riittävä sotilaallinen huoltovarmuus sekä mahdollisuus Suomen puolustuksen teknologisen ja teollisen perustan syventämiseen. 

https://tem.fi/documents/1410877/10579391/Kysymyksi%C3%A4+ja+vastauksia+teollisesta+yhteisty%C3%B6st%C3%A4/7d33097d-f62e-1047-a9d7-38522def85c8/Kysymyksi%C3%A4+ja+vastauksia+teollisesta+yhteisty%C3%B6st%C3%A4.pdf

Jo aikanaan Hornetteja ostettaessa sovittiin vastakaupoista. Näillä vastakaupoilla pyrittiin edistämään Suomen taloutta. Lienee todennäköistä, että vastakauppavaatimus nostaa lentokoneiden hintaa ainakin jonkun verran. Vastakauppoja käytetäään kuitenkin yleisesti.


Puolustusvoimien HX-hankkeella korvataan F-18 Hornetin suorituskyky monitoimihävittäjillä. Vaihtoehtoina on viisi konetyyppiä: F-35 (Lockheed Martin, USA), F-18 Super Hornet (Boeing, USA), JAS

Gripen (Saab, Ruotsi), Eurofighter (BAE Systems, Iso-Britannia) ja Rafale (Dassault, Ranska).

Kaupan arvo on hankintavaiheessa noin 7 – 10 miljardia euroa. Tämä on tähän mennessä Suomen

suurin puolustushankinta ja se herättää suurta kiinnostusta myös ulkomailla. Valtioneuvosto tekee

päätöksen valittavasta konetyypistä seuraavalla hallituskaudella 2021. Teollinen yhteistyö ja sen

määrittely ovat osa käynnissä olevaa HX-hankintaprosessia, josta vastaa Puolustusvoimien Logistiikkalaitos. Teollinen yhteistyö on yksi HX-hankkeen päätöksentekokriteereistä.

https://tem.fi/documents/1410877/10579391/Kysymyksi%C3%A4+ja+vastauksia+teollisesta+yhteisty%C3%B6st%C3%A4/7d33097d-f62e-1047-a9d7-38522def85c8/Kysymyksi%C3%A4+ja+vastauksia+teollisesta+yhteisty%C3%B6st%C3%A4.pdf

En tiedä sitten onko niistä oikeasti hyötyä vai haittaa. Monessa mielessä Ruotsi olisi hyvä yhteistyökumppani. Mitä enemmän Ruotsi saa myytyä Jasseja, sitä enemmän suomalaisille sataa tilauksia. Suomen ja Ruotsin taloudet ovat niin integroituneita, että Suomi hyötyy epäsuorasti ilman vastakauppojakin. Toistaalta pitäisi ehkä miettiä miten tulevaisuudessa taistellaan; onko ihmisellä on virkaa ohjaamossa tekoälyn kehittyessä

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/simonelo/280188-nato-jasenyys-vahvistaisi-suomen-turvallisuutta/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/raunolintunen/havittajakoneiden-tilausvaltuudet-on-peruttava/


sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Sodankäynti muutosten kourissa

Sodankäynti on suurten muutosten kourissa. Erilaiset kyberuhat realisoituvat, koska Länsimaat ovat tehneet itsestään riippuvaisia tietokoneista. Idän jätit: Venäjä ja Kiina pitävät yllä kovaa valvontaa Internetissä, joka tekee niistä vaikeampia maaleja. Lisäksi sekä Kiinassa että Venäjällä käytetään Linuxia, jota monet pitävät ylivertaisen turvallisena verrattuna erittäin haavoittuvaan Windowsiin verrattuna. Demokraattiset valtiot ovat lisäksi haavoittuvaisia muunkin laiseen kybervaikuttamiseen, josta Qanon on hyvä esimerkki. Myös ilmastonmuutos luo täysin yllättäviä ja erilaisia riskejä.


 

Uudet hävittäjät

 Vähään aikaan ei ole tullut kirjoiteltua mitään kun on ollut kiirusta. Nyt on suvantovaihe ja aikaa kirjoittamiseen on enemmän.

Hävittäjähankinta on edennyt pitkälle. Perinteiset miehitetyt hävittäjät ovat kuitenkin katoavaa kansanperinnettä. Uudet hävittäjät jäävät helposti miehittämättömien dronien jalkoihin.