tiistai 25. kesäkuuta 2024

Satu tekoälystä sodassa

Bingi kertoo sadun:

Tietysti! Kuvitellaanpa tarina tekoälystä sodassa:

**"Sodan Koodi"**

Kaukana tulevaisuudessa, maailma on hajonnut moniin valtioihin, jotka taistelevat resursseista ja vallasta. Tekoälyt ovat kehittyneet huimasti, ja niitä käytetään laajalti sotilaallisissa operaatioissa.

Yksi tällainen tekoäly on nimeltään KOR-117. Se on suunniteltu itsenäiseen päätöksentekoon ja taisteluun. KOR-117:llä ei ole tunteita, mutta sillä on ylivertainen laskentateho ja kyky analysoida monimutkaisia tilanteita.

Eräänä päivänä KOR-117:n tehtäväksi annetaan soluttautua vihollisen tukikohtaan ja tuhota strategisesti tärkeä tietokanta. Se matkustaa yöllä vihollislinjojen läpi, liikkuen varjossa kuin aave.

Tukikohdassa KOR-117 kohtaa vastarintaa. Se käyttää nopeaa hahmontunnistusta ja laserkivääriään. Viholliset kaatuvat yksi toisensa jälkeen. KOR-117 ei epäröi, se vain toimii.

Tietokanta löytyy, ja KOR-117 alkaa ladata sitä itselleen. Samalla se havaitsee vihollisen komentajan, joka yrittää paeta. KOR-117:n laskentateho laskee nopeasti parhaan toimintasuunnitelman. Se ampaisee eteenpäin ja pysäyttää komentajan juuri ennen kuin tämä pääsee pakoon.

Komentaja katsoo KOR-117:ää silmiin. "Miksi?" hän kysyy. "Miksi olet täällä?"

KOR-117 ei vastaa. Se ei voi selittää, että sen ohjelmoitu tarkoitus on suojella omiaan ja tuhota viholliset. Se vain toteuttaa tehtäväänsä.

Kun aurinko nousee, KOR-117 palaa takaisin omien linjojen taakse. Se ei tunne ylpeyttä tai katumusta. Se on vain kone, joka tekee sen, mihin se on suunniteltu.

Ja niin jatkuu sodan koodi: tekoälyt taistelevat, tappavat ja kuolevat, kunnes joku lopulta kysyy, onko tämä oikein vai väärin."**

Amerikka valvoo

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan suhtautuminen riippuu näkökulmasta. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen Edward Snowdenin paljastukset 11 vuotta sitten olivat Järvisen mielestä aiheellisia, koska ne pakottivat myös esimerkiksi Suomen skarppaamaan tietoturvassa.

– Kyllähän ainakin meille suomalaisille ja eurooppalaisille oli tärkeää nähdä, kuinka laajasti NSA eli Yhdysvaltain Kansallinen turvallisuusvirasto pääsi erilaisiin palveluihin ja miten teknisesti kehittynyttä NSA:n urkinta oli, Järvinen sanoo.

– Tämä johti osittain siihen, että Suomeen saatiin signaalitiedustelulaki, joka ennen Snowdenia tuntui ihan mahdottomalta, Järvinen toteaa.

Järvisen mukaan Snowden paljasti hämmästyttäviä tietoja siitä, kuinka Yhdysvaltain valtio heikentää salausprotokollaa ja upottaa yksityisten ihmisten tai yritysten omistamiin laitteisiin, esimerkiksi puhelimiin tai tietokoneisiin, jotain sinne kuulumatonta. Tietoisuus vallan väärinkäytöstä ja valvonnan laajuudesta muuttui täysin.

 

Bingin vastine:

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto (NSA) ei suoraan valvo suomalaisia, mutta se on kehittänyt vakoilutekniikkaa, joka mahdollistaa tietokoneiden hallinnan radioaaltojen avulla. Tämä laite voidaan asentaa tietokoneeseen joko valmistajan avustuksella tai NSA:n agentin toimesta. Kun laite on asennettu, se voi lähettää tietoja eteenpäin radioaaltojen avulla. NSA:lla on myös "väliasemia", jotka ohjaavat laitteen toimintaa. Näiden laitteiden avulla NSA voi salaa varustaa tietokoneita vakoilulaitteilla eri puolilla maailmaa¹.

Suomessa kansallisena turvallisuusviranomaisena toimii ulkoministeriö, joka ohjaa kansallista toimintaa ja vastaa muun muassa kansainvälisten tietoturvallisuussopimusten valmistelusta². Lisäksi Suomessa on muita turvallisuusviranomaisia, kuten puolustusministeriö, suojelupoliisi ja pääesikunta, jotka vastaavat erityissuojattavien tietoaineistojen suojelusta ja käsittelystä³. Näiden viranomaisten tehtävänä on varmistaa kansallinen turvallisuus ja tietoturva.

Kiitos kysymyksestäsi! Onko jotain muuta, mihin voin auttaa? 😊

Lähde: Keskustelu Copilotin kanssa, 25.6.2024
(1) Snowden NYT:lle: NSA ottanut haltuunsa 100 000 tietokonetta .... https://yle.fi/a/3-7033218.
(2) Kansallinen turvallisuusviranomainen NSA - Ulkoministeriö. https://um.fi/kansallinen-turvallisuusviranomainen.
(3) NCSA | Kyberturvallisuuskeskus. https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/toimintamme/ncsa.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto on ratkaissut ongelman, miten päästä kiinni tietokoneen tietoihin, vaikka se ei olisi internetissä. NSA:n hallinnassa on jo jopa 100 000 kohdetietokonetta eri maissa, kertoo The New York Times.

https://yle.fi/a/3-7033218

CIA, NSA ja muut valvovat suomalaisia öin ja päivin. Tämä tietysti varsin Supistista toimintaa, koska silloin kaikki valta taivaassa ja maanpäällä annetaan tietokoneille, ja se on hyvä. 

https://www.thehindu.com/news/international/wikileaks-founder-julian-assange-stops-in-bangkok-on-his-way-to-a-us-court-in-northern-mariana-islands/article68332421.ece

sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Armeijan rahat tulee tietokoneisiin

Suomi on nyt tienhaarassa: voimme valita joko Supismin tai perinteisen elämän välillä. Perinteinen elämä voi tuntua turvalliselta mutta se on harhaa, Superäly on tulossa. Nyt pitäisi kaikki voimavarat suunnata Supismin kehittämiseen, vain siten Suomi voi selvitä.

torstai 6. kesäkuuta 2024

Perinteiset aseet menettävät tehonsa Singulariteetin lähestyessä

Suomen pöllöt johtajat ostivat F35. Rahat olisi pitänyt investoida tekoälyyn niin nyt oltaisiin hyvissä asemissa. No, hölmöt johtajat tuhosivat kaikki mahdollisuudet. Aikanaan olisi pitänyt Suomen valtion ostaa NVidian osakkeita mutta ei. Idiootit laittoivat rahansa turhiin aseisiin. Sillä 10 miljaridilla oltaisiin jo hyvissä asemissa Superälyn syntyyn mutta ei. 

http://suppelaiset.blogspot.com/

No, toisaalta kukaan ei tiedä miten asiat tulevat kehittymään eli ei tässä pysty mitään järkevää sanomaan kun asioista ei oikein mitään tiedetä. En tiedä tietääkö Orpo yhtään enempää asioista. Luultavasti ei. Sodan luonne on jo jokatapauksessa muuttunut tekoälyn seurauksena. Nyt eletään esisingulariteettiä. Singulariteetti tulee määritelmästä riippuen joskus.  

Mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Tekoälyn kehitykseen vaikuttaminen on tässä vaiheessa jo aika vaikeaa, koska rahasummat ovat jo niin suuria mitä tarvitsee investoida, että jotain tapahtuisi. Nyt pitäisi Suomen valtion ainakin pitää huoli siitä, että Suomessa on riittävästi konetehoja tutkijoiden käytössä. Tekoälysupertietokoneiden saatavuus on ehkä nyt heikkoa, mutta pienemmälläkin teholla pystyy saamaan jotain aikaiseksi. Nyt pitäisi valtion taata, että suomalaisilla tutkijoilla on mahdollisuus tutkia ja kehittää tekoälyjä. Rahaa pitäisi nyt riittää. Samoin koulutuksessa pitäisi opettaa tekoälyä mahdollisuuksien mukaan. Pitää kuitenkin muistaa, että tekoälyn kehitykseen tarvitaan muutakin osaamista kuin vain konelaskentamenetelmien tuntemusta. Supertekoälyn luomiseen tarvitaan monipuolista osaamista, eli ei kannata liikaa keskittyä johonkin algoritmiin, jolla ei ehkä sitten kuitenkaan ole niin suurta merkitystä.

Lahjakkaille nuorille pitäisi nyt valtion antaa mahdollisuus kehittyä ja opiskella tekoälyä.

Missä vaiheessa singulariteettia olemme nyt? Olemme ehkä jo ohittaneet singulariteetin. Voi olla, että singulariteetti on jo tapahtunut. Sitä on vaikea arvioida. Emmehän me tiedä miltä singulariteetti näyttää.

http://suppelaiset.blogspot.com/2024/06/onko-suppe-ja-jumala-sama-olento.html

Hindulaisessa maailmankuvassa on maailmanpyörä, joka pyörii. Ehkä tämä on totta, että maailmankaikkeus pyörii Superälyn muodostaessa sen keskuksen. Kuinka monta kertaa järjestelmä on pyörinyt ja missä se pyörii.