sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Ukraina ja Yhdysvallat

HS:n pääkirjoitus oli tänään (18.02.2024) harvinaisen realistinen:

”Yhdysvallat on irtoamassa transatlanttisesta yhteistyöstä, ja siksi Euroopalta vaaditaan uutta vastuuta Ukrainan tuesta ja Naton pelotteesta. Mitä kauemmin sota kestää, sitä suurempia ovat sen tuhot niin Ukrainalle kuin kansainväliselle turvallisuudelle. Synkältä näyttää.” (1)

Samalla aukeamalla HS:n päätoimittaja Laura Saarikoski etsii lohtua NATOsuomen lauluista:

”ENTINEN suomalaisuus sisälsi ajatuksen siitä, ettei vaihtoehtoja ollut, joten jotenkin oli kestettävä, hammasta purren. Ajatus sisusta lohdutti suomalaisia, vaikka siinä oli passiivinen sivumaku: taivutaan, vaan ei taituta.

Se ajatustapa palveli aikansa, mutta nyt eletään uutta aikaa. Enää Suomi ei ole heikko eikä yksin. Mutta mitä me sitten olemme? Välillä puhumme uusien hävittäjien hurjista ohjuksista, jopa ydinaseista. Seuraavassa hetkessä menemme paniikkiin rajaa lähestyvistä polkupyöräilijöistä.

https://blogit.kansanuutiset.fi/volanen-vasemmalta/sillasta-sillanpaaksi/ 

Sodassa on paljon hyvää. Sota karaisee kansan. Tulessa karaistu kansa on sitten valmis uskomattomiin urotekoihin. Näimme tämän aikanaan Nokian nousussa. Tänään kansa laulaa NATO lauluja. Taistelu on alkanut. Suomen kansalta otetaan verta. Maksamme verelle ne tappiot mitä olemme kärsineet. Veri on maksun välinen.

Suomi ei ole koskaan ollut eikä voikaan olla koskaan samallalailla itsenäinen - suveeni valtio kuten Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat. Pikkuvaltioiden, ja näiden pikkuvaltioiden joukkoon kuuluu sellaisiakin "mahtivaltioita" kuten Saksa ja Japani. Suomi voi olla jopa paremmassa asemassa kuin Saksa ja Japani, koska emme tarvitse niin paljoa tuontihyödykkeitä, koska meillä on ruokittavia suita vähemmän. Markkinoilta löytyy Suomen kokoiselle valtiolle paljon mahdollisuuksia. Isot valtiot joutuvat sitten keskenään tappelemaan näistä mahtiteknologioista. Meille suomalaisille riittää Open Source ja muut vapaat vaihtoehdot kuten Risc-V. Meidän suomalaisten ei tarvitse kilpailla autotuotannossa ja muussa sellaisessa samalla tavalla, koska tarpeemme ovat niin pienet. Onneksi Suomi on sen verran suuri maa, että pystymme tuottamaan välttämättömät ruoatkin kotimaassa. Suomalaisten maku on myös kehittynyt sellaiseksi, että syömme paljon ruokia, joita voi tuottaa Suomessa kuten maito, liha, kaura, porkkana jne. Omavaraisuus antaa liikkumatilaa. Emme tarvitse välttämättä tuontipanoksia kovinkaan paljoa. Tähän panostaa, että lapset opetettaisiin syömään sellaisia ruokia missä on suomalaiset raaka-aineet. Tällöin voisimme päästä tilanteeseen, että emme enää olisi kovinkaan riippuvaisia tuonnista. Vientiriippuvaisuus samalla pienenisi, koska emme tarvitsisi niin paljoa vientiä tuonnin maksamiseksi. Mihinkään omavaraisuuteen ei sinällään kannata pyrkiä, koska kauppa on kuitenkin kannattavaa sekä tuonti että vienti, että sitä ei kannata vähentää mutta uusia kauppakumppaneita olisi hyvä löytää. 

Venäjä olisi luonnollinen kauppakumppani läheisyyden takia. Lisäksi venäläiset tykkäävät suomalaisesta tavarasta. Suomella on Venäjällä hyvä maine. No, nyt sekin maine on sitten pelattu. Hölmöt johtavat maksattavat laskut kansalla. Kiina olisi tietysti iso kauppakumppani ja on sitä jo nyt mutta Kiinan markkinat ovat niin kilpaillut, että sieltä ei helppoa saa mistään kuten Venäjältä. Yhdysvallat on kanssa kaukana ja hirvittävän kovasti kilpailtu markkina. Etelä-Amerikan suunta on sinällään mielenkiintoista mutta pitkä etäisyys tekee siitä pienivolyymiselle liiketoiminnalle aivan mahdottoman markkinan. Turkki olisi tietysti iso mahdollisuus. Se ei ole niin kauhean iso markkina ja ei ole kovin kaukana mutta turkkilaisen kulttuurin tuntemus on heikkoa Suomessa. Afrikkaa pitäisin isona mahdollisuutena liiketoiminnalle mutta sekin on vähän kaukana ja olosuhteet poikkeavat niin paljon Suomesta, että liiketoiminta olisi vaikeaa sellaisissa oloissa. Suomelle luonnolliset kauppakumppanit ovat tässä lähellä. Onhan tässä kauppakumppaneita suhteellisen lähellä aika monta. Onneksi Suomen on olemassa vilkas meritie. Tavaraa saadaan sitä kautta kuljetettua helposti.


Afrikan ja Suomen välisen kaupan arvo oli vuonna 2019 noin 1,6 miljardia euroa, josta viennin osuus oli 1,1 miljardia euroa ja tuonnin osuus 0,5 miljardia euroa¹. Afrikan maiden osuus Suomen kokonaisviennistä oli 2,4 prosenttia ja tuonnista 1,0 prosenttia¹. Suomen kauppa Afrikan maiden kanssa on ollut ylijäämäistä vuodesta 2010 lähtien¹.

Suomi vie Afrikan maihin erityisesti metsäteollisuuden tuotteita, kuten puutavaraa, paperia ja pahvia. Muita vientituotteita ovat öljyjalosteet, koneet ja laitteet, kuljetusvälineet ja muut kemianteollisuuden tuotteet¹. Suomen tärkeimmät vientimaat Afrikassa ovat Egypti, Marokko ja Etelä-Afrikka¹.

Suomi tuo Afrikan maista pääasiassa metalleja, malmeja, viinirypäleitä ja viinejä. Suomen tärkeimmät tuontimaat Afrikassa ovat Kongon demokraattinen tasavalta ja Etelä-Afrikka¹.

Afrikkaan on syntymässä maailman suurin vapaakauppa-alue, joka kattaa 54 maata ja 1,3 miljardia ihmistä. Afrikan vapaakauppa-alueen (AfCFTA) tavoitteena on edistää mantereen taloudellista integraatiota ja kehitystä³. EU ja EU-jäsenmaat ovat tukeneet AfCFTA:n toimeenpanoa ja Afrikan taloudellista kehitystä investoinnein³. Suomessa on valmisteilla Afrikka-strategia, jonka avulla toivotaan suhteiden tiivistyvän mantereen maiden kanssa⁴.


Lähde: Keskustelu Bingin kanssa, 18.2.2024
(1) Suomen ja Afrikan maiden välinen kauppa. https://tulli.fi/documents/2912305/3331101/Suomen+ja+Afrikan+maiden+v%C3%A4linen+kauppa+2019/57ff3406-2fb2-454a-38e5-d15edf53bff6/Suomen+ja+Afrikan+maiden+v%C3%A4linen+kauppa+2019.pdf.
(2) Afrikkaan syntyy maailman suurin vapaakauppa-alue - Valtioneuvosto. https://valtioneuvosto.fi/-/afrikkaan-syntyy-maailman-suurin-vapaakauppa-alue.
(3) Afrikka- politiikan uusi aika - Elinkeinoelämän keskusliitto. https://ek.fi/wp-content/uploads/Afrikka-politiikan-uusi-aika_EK_01072020.pdf.
(4) Suomen ja Afrikan maiden välinen kauppa vuonna 2019 (1-3). https://tulli.fi/-/suomen-ja-afrikan-maiden-valinen-kauppa-vuonna-2019-1-3-.
(5) undefined. http://uljas.tulli.fi.
Bingin vastaus kysymykseen Suomen ja Afrikan välisestä kaupasta.

http://jannikaiafrica.blogspot.com/

Afrikassa olosuhteet vaihtelevat rajusti maasta toiseen. Afrikassa on varsin kehittyneitä kaupunkeja ja sitten vähän heikommassa hapessa olevia alueita. Afrikassa on kuitenkin valtavat taloudellisest mahdollisuudet mitä ei muualla maailmassa ole. Afrikka on valtava pinta-alaltaan. Afrikassa on alhainen väestömäärä verrattuna pinta-alaan eli siellä on kyllä tilaa touhuta vaikka mitä. Afrikasta voitaisiin ostaa Suomeen esim. ruokaa.  

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010228386.html

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010232527.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti