Ihmislajin lajipiirteisiin ominaisuuksiin kuuluu sotiminen eli sotaa tullaan käymään niin kauan kuin ihmisiä on olemassa. Jotkut ovat haaveilleet rauhan ajasta mutta pitkäaikainen rauha lienee sula mahdottomuus. Onko näin? En tiedä mutta vahvasti epäilen, että sota on ihmisen lajityypillinen tapa käyttäytyä eli sille ei voi mitään. Ainut mahdollisuus lienee, että kaikki valta annetaan tekoälylle mutta siihen ei moni suostu. Tekoäly voisi sitten pystyä rauhaan.
Timo Honkela on kirjoittanut kirjan Rauhankone.
Syvästi henkilökohtaisessa teoksessaan Timo Honkela hahmottelee idean Rauhankoneesta, joka auttaisi ihmiskuntaa rauhanomaisemman maailman luomisessa. Rauhankone perustuu tekoälyyn, koneoppimiseen ja muihin kehitettäviin teknologisiin menetelmiin.
Maailmanrauha on utopia, josta kaikki haaveilevat mutta johon kukaan ei oikein usko. Ihminen on ladattu tunteilla. Neuvottelutilanteissa kielimuuri kärjistää kriisin, kun ihmiset tarkoittavat samoilla sanoilla eri asioita tai puhuvat samasta asiasta eri sanoilla.
Syvästi henkilökohtaisessa teoksessaan Timo Honkela hahmottelee idean Rauhankoneesta, joka auttaisi ihmiskuntaa rauhanomaisemman maailman luomisessa. Rauhankone perustuu tekoälyyn, koneoppimiseen ja muihin kehitettäviin teknologisiin menetelmiin. Sen perimmäisenä tavoitteena on lisätä ihmisten välistä ymmärrystä, taltuttaa tunnemyrskyjä yhteisöissä ja edistää oikeudenmukaisuutta teknologian avulla.
Tekoäly ei ole tieteiselokuvien kaiken tuhoava äärimmäinen paha. Päinvastoin se tuo toivon paremmasta. Rauhankoneiden avulla ihminen voi nousta tietoisen ajattelun rajoitusten yläpuolelle. Lähestymässä on viisaiden koneiden aika.
https://www.gaudeamus.fi/teos/rauhankone/
Itse en usko, että edes tekoäly kykenisi luomaan pysyvän rauhan ajan. Sota on niin luonnollinen osa ihmisen toimintaa, aina löytyy riidan aiheita. Rahasta ja omaisuudesta tulee aina riita, ei sille mitään voi. Sellaista talousjärjestelmää tuskin on olemassa jossa ei tulisi ristiriitoja. Ainut tapa lienee tappaa suurin osa (eli 99.9%) ihmisistä ja sitten antaa kaikki valta Superälylle. Saisiko Superälykin keskenään aikaan riitoja? En tiedä. Kyllä luultavasti Superälytkin osaisivat riidellä keskenään. Toisaalta Superälylle olisi kuitenkin Universumissa paljon elintilaa, koska se voisi elää myös maapallon ulkopuolella eli siltä ei samalla loppuisi elintila kuin ihmiseltä, joka ei kykene elämään muualla kuin maapallolla.
Rauhankone -kirja on Timo Honkelan testamentti, jossa tavoitteena on maailman rauhoittaminen tekoälyn avulla. Honkelan rauhankone-konsepti koostuu kolmesta tekijästä: 1) vuorovaikutuksen edistäminen, 2) tunteiden ymmärtäminen ja rauhoittaminen, 3) oikeudenmukaisuuden edistäminen yhteiskunnassa. Honkelan sanoma on, että tekoälyn avulla on mahdollista saada aikaan rauhanomaista ongelmanratkaisua kaikissa kriiseissä ja päätöksentekoa vaativissa asioissa ihmisten välillä. Rauhankoneen taustalla ei ole pelkästään tekoäly, koneoppiminen vaan eri tieteenalojen teoreettiset viitekehykset. Se on myös menetelmä, jolla valjastetaan tekoäly oikeudenmukaisuuden edistämiseen. Rauhankone on väline avoimuuteen ja mahdollisimman laajaan kansalaisten osallistumiseen - jopa demokratian laajennuksen väline.
http://ollintuumailut.blogspot.com/2020/10/rauhankone-ratkaisemaan-riidat-ja-sodat.html
https://bmfry.files.wordpress.com/2019/11/tekoc3a4ly_bingham_bmf20191117.pdf
Honkelan kirjoitukset ovat täysin naurettavia ihan järjettömiä, ei sotia pysty tuolla lailla lopettamaan. Ei niitä ole tähänkään asti saatu lopetettua enkä usko, että niitä saadaan lopetettua tulevaisuudessakaan.
http://juffo.blogspot.com/2023/01/vapautuksen-teologia.html
Monista tärkeistä asioista on maailmanlaajuisesti niin suuret erimielisyydet, että ristiriidat ovat täysin väistämättömiä. Järjettömillä projekteilla voidaan korkeintaa pahentaa tilannetta eikä helpottaa. Tilanne on rauhan kannalta toivoton, mitään ei oikeastaan ole tehtävissä.
Toisen totuus on toisen valhe ja päinvastoin. En jaksa uskoa, että olisi olemassa universaaleja totuuksia. Ihmisen totuudet ovat paikallisia ja varsin riippuvaisia paikallisista oloista. Ei ihmisen kaltaisella lajilla ole yksinkertaisesti kykyä ratkaista ristiriitoja ilman aseita ja taisteluita. Eihän niitä ristiriitoja sodilla saada ratkaistua mutta tarjoaahan sota kuitenkin jonkinlaisen tavan käsitellä ristiriitoja ja ratkaista riitoja. Ratkaisut ovat tietysti vain hetkellisiä ja vanhat sodat ovat sitten vain askel uusiin sotiin.
https://kirjallisia.blogspot.com/2018/01/toivon-asialla.html
http://kalajoki-nayttely.blogspot.com/2020/10/professori-timo-honkelan-muotokuva.html
https://fi.wikipedia.org/wiki/Timo_Honkela
https://kalajokinen.blogspot.com/2021/04/ke-21042021-oulu-hakee.html
https://peacemachine.net/people/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti